Urbangreen

Urban Greens nyårskrönika 2019

Nu när det snart är dags att lägga nyårschampagnen på kylning så är det också hög tid att summera Urban Green-året som gått. Och vilket år sedan, aldrig har vi byggt så många taklandskap, producerat så mycket sedum och skapat så många samarbeten som nu. Därtill har vi byggt ut Urban Green-familjen rejält och välkomnat många nya kollegor.

I en bransch som vår är det enkelt att summera året baserat på de projekt och entreprenader vi slutfört. Vi skapar bestående och hållbara värden som kommer att glädja både människa och miljö i många, många år framåt. Om vi ska tvingas välja så är dessa sju projekt de som vi är mest stolta över att ha slutfört under året:

1. Taklandskap och innergårdar på NCC:s nya tjusiga huvudkontor i Solna i Stockholm. Arbetet påbörjades i smällkalla januari och vi blev klara i mitten av augusti. NCC själva flyttade in den 18 november.

2. Coola klädbolaget Acne Studios har under året flyttat in sitt huvudkontor i det hus som tidigare varit Tjeckoslovakiens ambassad och som är känt för sin spektakulära betongbrutalism. Landskapsarkitekt Johan Paju ritade och vi anlade deras nya innergård med inspiration från sydsvenska bokskogar.

3. Ett 1000 kvadratmeter stort och vackert sedum- och biotoptak har monterats på fastigheten Eminent i Hyllie, Malmö som byggts av Skanska Sverige.

4. Vårt största sedumprojekt i år sett till ytan blev Skanskas projekt Solna United där vi monterat hela 4 000 kvadratmeter sedum. Våra gröna tak bidrar till Skanskas miljömål att fastigheten skall certifieras enligt LEED Platinum, vilket är den högsta nivån i miljöcertifieringssystemet.

5. På Sergelhuset som Veidekke byggt om har vi anlagt ett taklandskap åt de nya hyresgästerna som är bland andra fastighetsbolaget Vasakronan och spelbolaget King. Vår del av bygget var klart den 29 november – just i tid för taklagsfest i form av glöggmingel.

6. Midroc Property Development har utvecklat Kvarteret Nanna, ett nytt bostadskvarter i Malmö, där vi har monterat 1350 kvadratmeter sedum under hösten.

7. Under november månad har vi i Knivsta monterat både sedum och solceller på ett så kallat plushus. Ett samverkansprojekt med solcellsbolaget Friendly Power.

En annan höjdpunkt är att vi också samlade alla våra medarbetare till en kick off under hösten. Vi fick chansen att lära känna varandra och få en bättre förståelse kring hur vi arbetar från ax till limpa med vår odling, produktion och hur det sedan går till att montera sedum på taken och skapa taklandskap.

Under året så har vi inte bara växt sett till omsättningstillväxt och antal genomförda projekt som underentreprenörer och montörer. Vi har också växt i antalet medarbetare inom bolaget. I augusti började vår nya VD, Therese Lundstedt. Efter två år i vår styrelse tog hon steget in på kontoret som operativ. Med sig har hon lång erfarenhet från att bygga och modernisera bolag och att driva förändring. Något som vi redan börjar se effekter av internt och som vi hoppas kommer att synas även utåt under nästa år. Förutom Therese så anställde vi även en Magnus Söderberg som ny CFO. De tillsammans borgar för ordning och reda och att siktet är inställt på en tillväxtresa.

En viktig pusselbit under året har varit att formalisera vårt affärsområde Projekt och entreprenad där vår vice VD Louise Qvarnström under året blivit ansvarig. Därtill har vi anställt en arbetschef, Rickard Gron och en ny projektledare, Jonas Hemrin. Detta team tillsammans med tidigare projektledaren Niclas Ferraresi har under hösten gjort oss till än mer professionella samarbetsparters i våra underentreprenadsprojekt.

Inom försäljning har vår tidigare VD, Marcus Edvinsson blivit försäljnings- och produktchef och Mikael Post börjat arbeta med försäljning mot segmentet takläggare och materialinköpare. Tillsammans med Jörgen Lundberg och Carolina Lundberg utgör de ett starkt och erfaret försäljningsteam.

På vår produktionsenhet i Vislanda i Småland har vi under året markberett all vår produktionsmark och också hittat nya sätt att arbeta på. För att vi som bolag ska kunna växa rejält nästa år så ser vi produktionsanläggningen som vårt fokusområde under 2020. Vi kommer att fokusera på att öka kunskapen och erfarenheten på plats och se till att utveckla enheten både sett till effektivitet och hållbarhet. Det kommer att bli en spännande process och resa.

2019 har i mångt och mycket varit ett uppbyggnadsår för oss. Bokslutsåret får visa hur mycket vi slutligen växt i omsättning i jämförelse med tidigare år. Att vi växt vad gäller organisation, kompetens, antal händer och struktur för kommande år står dock redan klart. Vi hoppas att bygg- och fastighetsvärlden är redo för ett grönare och mer hållbart 2020 – då kommer det att gå undan i svängarna för vi är mer än redo.

Men innan dess – önskar vi en riktigt god jul och ett gott nytt år från alla oss Urban Greenare till alla er samarbetspartners, aktieägare och andra hangarounds!