Sveavägen 44

På taket av Sveavägen 44 som ofta också kallas Urban Deli-taket hittar man Sveriges första sociala taklandskap och även det första som vi på Urbangreen byggt. Taklandskapet är hela 0,3 hektar stort, lika stort som Hötorget.

När man tar hissen till takvåningen når man ut till ett levande landskap som består av hela växtsamhällen (biotoper) anpassade efter den unika platsens förutsättningar. Då jordmånen är grund och platsen karg vilket gör att bara vissa växter trivs här. Växterna vi valde att montera och plantera är därför hämtade från typiskt vindpinade, torra och utsatta lägen i landskapet; branter i fjällen, ytterskärgården eller karga torra ängar på Gotland.

Landskapsarkitekt Johan Paju har ritat taklandskapet som blivit en naturlig del av centrala Stockholms grönstruktur. Formgivningen hämtar sin inspiration från de olika vinklarna på Stockholms takåsar. Tanken är att det ska känns som att vandra ovanpå stan.

Sveavägen 44 maj 2022

Vi skapade dessutom massor av sittplatser i olika lägen runt om på taket, vissa skyddade i lä med morgonsol, andra ut mot kanten och vinden. Tanken är att alla ska kunna hitta sin plats efter behov.

Skandia fastigheter äger fastigheten och har valt att låta hyresgästerna få ensamrätt på takparken under arbetsdagen. Soliga dagar hittar man därför flera arbetsmöten uppe på taket. På kvällen öppnar den omtyckta restaurangen Urban Deli upp sin uteservering. På riktigt soliga eftermiddagar och varma kvällar ringlar kön sig lång för att få en plats i minglet.

Urbangreen sköter servicen och skötseln på taket vilket gäller främst de planerade ytorna då stor del av sedumtak.

Fakta
Upphovsman: Landskapsarkitekt MSA Johan Paju
Handläggande arkitekt: Sofia Fors Szuba
Medverkande arkitekt: Emil Gottberg
Byggherre: Diligentia
Storlek: ca 03 hektar

Takpark för alla tider om dygnet

Image

Artiklar

ROOFTOPGUIDEN

Bilder från Sveavägen 44