Stockholm under stjärnorna

På Brunkebergs torg mitt i centrala Stockholm har flera restauranger och hotell byggts upp. Petter Stordalen och Choice Hotels valde att slå upp dörrarna till det exklusiva hotellet At Six under sommaren 2017. På taket hittar man ett taklandskap med tre barer och 1200 kvadratmeter terrass byggda av Urbangreen. Taklandskapet och baren kallas Stockholm under Stjärnorna.

Taklandskapet rymmer hela 600 personer! Svala drinkar, streetfood, solstolar, musik,  yogaklasser och till och med en egen radiostation återfinns på taket. Känslan av att vara utomlands infinner sig direkt, men blickar vi ut ser vi underbara Stockholm.

Taket har fått sin grönska med hjälp av innovativa vertikala växtytor, till exempel Urbangreens biotopväggar. De gröna väggmodulerna, som är utvecklade av Urbangreen, finns både fast monterade och fristående. Det finns möjlighet till grönska på båda sidorna och  ger insynsskydd, vindskydd och bidrar till att reglera ljudnivå och temperaturnivå för ökad trivsel.

Den utvalda floran i boxarna är förodlad för ett direkt grönt resultat och kompletteras med specialgjorda vajersystem som ger stöd åt klätterväxter. Genom att ge växterna de bästa förutsättningarna att frodas sprider de sig över valda delar i fasaden och skapar en unik parkmiljö uppe på taket.

För förbättrad dagvattenhantering på taket jämnades golvet av med stenflis, och tillsammans med ett liggande regelverk för golvtrallen fördröjs nu avrinningen. Nu fördröjs vattnet med hela 10-12 liter per kvadratmeter. Det är en stor miljösmart förbättring som ligger helt i linje med byggkraven kring dagvattenhantering.

Utmaningen i projektet var främst det geografiska läget och vinden. Att bygga på höga höjder kräver både planering, speciella lösningar och konstruktioner för att passa för rådande miljöer och klimat. För att säkerställa att restaurangkök, möblemang och en 15 kvadratmeter stor bildskärm skulle stå tryggt och säkert även mot de hårdaste vindar krävdes att allt vädersäkrades med stor omsorg.

Image

Artiklar

ROOFTOPGUIDEN