Det prisbelönta Sergelhuset

Mitt i Stockholm city, och med ett unikt synligt läge mot Sergels torg ligger Sergelhuset där Urbangreen byggt taklandskap på fyra av fastighetens våningsplan. Förutom vattenhållande byggnation och snickerier så har vi planterat fler än 2000 st vårblommande lökar, 400 st buskar och mer än 3000 st perenner som nu prunkar mitt i centrala Stockholm.

Urbangreen har agerat underentreprenör åt Veidekke som i sin tur fått uppdraget av Vasakronan. Bakom förslaget och handlingarna för Sergelhuset står Karavan landskapsarkitekter AB. Vår del av projektet omfattade att bygga fyra olika taklandskap.

Numera hittar man sedum och ängsmattor med vallmo och cikoria, planteringslådor med bland annat stenkyndel, röd solhatt,  kärleksört, brudslöja, silvergräs, silverbuskar och ölandstok. På sträckmetall klättrar klematis och kaprifol och på terrassen högst upp i fastigheten hittar man även åtta bergstallar som blickar ut över Sergels torg.

Takpark med utsikt

På den så kallade Stockholmsterrassen på plan 7, som man ser från Sergels torg, är stora planteringslådor byggda med blommor som blommar under flera säsonger. Från Sergels torg kan man till och med se Skogsklematis blomma med sina vita blommor

Terrassen på plan 13 som  vetter mot norr och Malmskillnadsgatan har vi förutom stensättning även placerat planteringslådor och utfört planteringar av skuggtåliga växter planterats så som Bergenia och Funkia.

På plan 14 hittar man vår stensättning, våra planteringslådor, och växter och högst upp på plan 15, den stora takterrassen så hittar man allt – miljövänlig trall, blommande ängar med vallmo, planteringar, klätterväxter, sittbänkar, och flaggstänger.

Förutom det gröna har vi byggt ett hållbart trädäck på en total yta av 1600 kvm. På några av terrasserna återfinns även sittplatser med laddningsuttag. Hela 50 meter av bänkar är byggda. Det virke som använts är framställt utan skadliga tungmetaller och ger ett vackert, silvergrått intryck.

Urbangreens del av projektet byggdes främst under sommaren och hösten 2019 och under våren 2020. Under hösten 2020 har hyresgästerna börjat flytta in varav en är en stor spelutvecklare vars medarbetare nu får njuta av takterrasserna.

Mål  & vinster för projektet

Målsättningen för projektet var att byggnaden skulle miljöcertifieras enligt LEED Platinum, för en långsiktigt hållbar byggnad. Extra glädjande är det därmed att Sergelhuset år 2020 blev utsett till vinnare inom Swedish Green Buildings Award som bästa LEED-byggnad/projekt med juryns motivering:

”Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar”. 

21 april 2021: Ännu ett pris har tilldelats Sergelhuset. Scandinavian Green Infrastructure Association (SGIA) utnämner varje år ett projekt med gröna och hållbara tak som vinnare av The Green Roof Award. För året 2020 står det nu klart att Sergelhuset i Stockholm vinner.

Motiveringen till årets pristagare lyder:

”2020-års Green roof award ges till byggnationen av gröna tak på Sergelhuset. Projektet är ett ombyggnadsprojekt där nya gröna lösningar har adderats på ytor där det tidigare fanns väldigt lite grönska. De nya vegetationssystemen är multifunktionella i ordets rätta betydelse och adderar värden för biologisk mångfald, dagvattenhantering och rekreation. Generellt är det svårt att inkludera gröna tak på existerande byggnader men det här projektet visar att det är möjligt att förvandla stora ytor till gröna med hög kvalitet”

Läs mer om prisutdelningen!

 

Sergelhuset med Louise del 1
Sergelhuset med Louise del 2