En oupptäckt värld, Nivy del 2/4

Den efterlängtade sommaren välkomnades med öppna armar, och likaså semestern med alla förväntningar. Tillbaka i Bratislava var det nu äntligen dags att besöka Takparken Nivy igen.

Det levande taket

Den översta våningen i köpcentret består av en mängd olika matställen, mindre barer och caféer. Ute på atriet kunde jag nu iaktta människor i solstolar, ett fullsatt café, samt lekplatsen som nu översvämmades av barn. I anslutning till atriet finns en majestätisk trappa som leder en upp på den högre delen av taket där Takparken tar sin form, en grön oas i staden. Runt taket slingrar sig en 500m lång löparbana och bredvid löparbanan finns ett promenadstråk. Följer man detta stråk hittar man fler sittplatser och bänkar för den som vill äta sin lunch i lite skugga eller läsa en bok med vacker utsikt, men även solstolar för soldyrkaren, ett gym för den aktiva, samt en liten takodling. Det finns något för alla inklusive insekterna och fåglarna!

Plantering Nivy

Vidare finns där sittplatser för mindre evenemang och ytterligare en lekplats för barnen. Vackra blommande och gröna planteringar och träd omsluter delar av gångstråket och löparbanan medan en pergolagång omsluter och omfamnar andra delar av detta stråk. Ett alldeles levande tak med flugor som surrar, fåglar som kvittrar, hundar som skäller och barn som skrattar. För en liten stund glömmer man bort att man befinner sig i stadens hjärta. Den sköna, grönskande omgivningen väcker ett lugn och välbehag inombords. En frihetskänsla som nästan enbart framkallas i naturen. Lyfter man däremot blicken en aning kan man se de välbekanta skyskraporna som ger denna huvudstad sin charm.

Aktiviteter på taket

Under en stor del av året är det fullt med aktiviteter på taket. Allt från organiserade löparträningar, yoga, HIIT pass, till fredagssalsa för unga som gamla i atriet.

Nivy Bratislava

Appsystem

Förutom att taket är en perfekt plats att spendera tid på medan man väntar på sin buss, vill träna, leka, vila eller äta sin lunch på, har Nivy en app där man kan samla poäng genom att utföra olika uppgifter. Poängen som sedan räknas samman kan ”bytas” mot olika produkter eller kuponger beroende på hur många poäng man har fått. Ett sätt att samla poäng på är att besöka Takparken, vilket ger besökarna ytterligare incitament att ta sig högst upp på Nivy. Människorna leds på så sätt upp på taket, där de kan få en välbehövlig avkoppling, en naturupplevelse samt en chans att återhämta sig.

app nivy

Fortsätt att läsa DEL 3/4