Acne Studios – landskap

År 1970 ritade den då 30 årige arkitekten Jan Bočan klart byggnaden på Floragatan 13 i Stockholm, som fram till 1992 användes av den Tjeckoslovakiska ambassaden. Efter att länderna delats stannade den Tjeckiska ambassaden kvar i byggnaden fram till 1998. Stilen på huset kallas ”öststatsmodernism”, men idag även för betongbrutalism.

Acne Studios byggnad

2019

År 2019 byggde vi om den gamla ambassadens innegård ett ett lummigt landskap. Designen av detta projekt stod Johan Paju för.

Johan Paju koncept Acne

Landskapskonceptet

Ur Johans Pajus presentation av projektet för Acne Studios hittar vi detta;Konceptet för landskapet är att den är lika stark i sitt uttryck som byggnaden. De blir komplement till varandra. Tyngden och fastheten möter dynamik och förändring. Det är inte en statisk arrangerad trädgård, utan ett flödande landskap. Grunden är en livsmiljö, en biotop; en bokskogsravin. LANDSKAPET LEVER OCH ÄR I STÄNDIG FÖRÄNDRING.”

sittyta Acne innergård

Landskapet som en grön oas

Innegården påminner om en lummig bokskogsoas med mer än  20 st bokträd, vilka naturligtvis följer årstiderna med dess olika skepnader, på våren när det knoppas, friskt grönt under sommaren och som sedan övergår till bedårande höstfärger. Utöver bokträden finns det även ormbunkar och andra bladväxter. Marktäckare som murgröna och kaprifol mm återfinns också! Den här ”Innegården” är speciell då den ”slingrar” sig runt bygganden och  som består av mindre ”rum” samt en större sittyta.

Urbangreen stod för renoveringen av landskapet där vi utöver planteringarna, där all jord byttes ut, drog fram el och  monterade belysning. Alla element bidrar till att miljön blir sval året runt kring den gamla ambassaden. Acne Studios byggnad hade redan innan renovationen planteringslådor i betong och andra ”hårda” detaljer som behövde ett ansiktslyft.

En äldre byggnad kan på detta sätt få nytt liv genom att ”grönifiera” de befintliga ytorna som finns. I detta fall anpassades landskapet efter den skuggiga omgivningen.

Acne lummigt landskap

Med hjälp av Johans design och vår renovering möter nu det hårda och stela från en svunnen tid det mjuka och gröna som så bra passar in i vårt nya moderna gröna samhälle.